We zien en horen het steeds vaker: bruidsparen die zelf een mix voor een openingsdans in elkaar zetten.

Ben je ook van plan om zelf een mix voor de openingsdans te maken? Maak dan gebruik van deze tips en zorg dat jullie mix een waanzinnig succes wordt!

1. Kies voor eenvoudige software om de mix te maken

Super professionele software is niet alleen duur, maar ook onnodig gecompliceerd voor dit soort doeleinden. Gelukkig zijn er gratis alternatieven waarmee je een prima mix kunt maken! Zo is er bijvoorbeeld Audacity voor Windows en Mac. Op je tablet of telefoon kun je ook een mix maken. Voor iOS is er bijvoorbeeld Hokusai Audio Editor, voor Android heb je bijvoorbeeld Doninn Audio Editor. Er staan tutorials over deze apps op YouTube.

Maak je geen zorgen: je hoeft niet alles over deze apps te weten. De basis is voldoende. Kijk bijvoorbeeld hoe je tracks achter elkaar zet, hoe je nummers inkort en hoe je 1 bestand van je nummers maakt.

2. Kies nummers die bij jullie passen

Pak geen nummers waar jullie jezelf niet lekker bij voelen, ook al doen ze het misschien goed bij het publiek. Doe gerust inspiratie op, bijvoorbeeld op YouTube, maar het 1 op 1 nadoen van een dans is absoluut geen must en kan leiden tot grote frustraties. Soms gaat het om getrainde dansers of mensen die gewoon meer aanleg hebben om te dansen.

Pas de dans gerust aan, laat moeilijke stukken weg en maak er jullie eigen ding van. Het is immers jullie openingsdans!

Meer algemene tips voor de openingsdans vind je trouwens in deze blog.

3. Kies niet teveel nummers

Eigenlijk is een nummer of 5 al voldoende. Zelfs mixen met 2 of 3 nummers kunnen heel succesvol zijn. Meer nummers in een openingsmix is niet per se beter. Liever 3 nummers die leuk en geschikt zijn dan 13 zonder idee erachter.

Bovendien kost het maken van een lange openingsmix veel meer tijd. Een openingsdans die te lang duurt zorgt er vaak voor dat het publiek de aandacht verliest. Het zou toch jammer zijn als de helft van de mensen met de rug naar jullie toe gaat staan om gezellig verder te kletsen, terwijl jullie nog volop aan het dansen zijn!

Een openingsmix van een minuut of 5 is al lang genoeg. Openingsdansen langer dan 10 minuten zorgen er vaak voor dat de focus bij het publiek verdwijnt.

4. Maak het niet te moeilijk

We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen. Moeilijk doen is namelijk helemaal niet nodig voor een leuke openingsdans! Probeer bijvoorbeeld geen nummers door elkaar te laten lopen als het niet klinkt en als je daar geen ervaring mee hebt. Nummers kunnen te verschillende tempo’s en stijlen hebben om natuurlijk met elkaar te mixen. Een r&b-nummer mix je bijvoorbeeld niet zo makkelijk in tempo met een dancenummer. Dit soort overgangen kun je makkelijker maken met een geluidseffect.

Zoek bijvoorbeeld eens naar gratis sounds van een dj backspin, scratch, wind of een geluid van golven. Met dit soort geluiden kun je misschien makkelijker een leuke overgang maken. Het mogen overigens ook anders geluiden of effecten zijn. Google maar eens op ‘free sounds’ en pak iets wat leuk klinkt.

5. Zorg voor verrassende overgangen

Publiek reageert vaak erg enthousiast op verrassende overgangen, ook al zijn ze heel abrupt. Misschien kunnen jullie er wat effecten of geluiden tussen plakken om de nummers vloeiender in elkaar te laten overlopen.

Een dancenummer kan best na een gouwe ouwe en een een Nederlandstalige meezinger kan het ook prima doen na een slownummer. Van romantisch naar opzwepend, van langzaam naar snel: in principe kan en mag alles. Rustig beginnen en knallend eindigen…of juist helemaal andersom. Het is aan jullie!

6. Kort nummers in

Sommige nummers hebben hele lange intro’s voordat er gezongen wordt of voordat het ‘los’ gaat. Voor een openingsmix zijn deze intro’s niet altijd geschikt. Bij een volgend nummer moet de aandacht van het publiek er eigenlijk meteen zijn.

Knip dit soort intro’s eraf of kort ze in. Jullie hoeven ook geen volledige nummers te gebruiken voor jullie mix. Vaak is het leuk om na het eerste refrein over te gaan op iets anders, maar dit verschilt per nummer.

7. Laat de mix luisteren en keuren door vrienden of de dj

Zij kunnen ‘fris’ naar de mix luisteren, tips geven om te verbeteren en jullie wijzen op foutjes die jullie misschien zelf niet hadden gehoord, zoals stiltes, ongeschikte overgangen of storingen. Professionele DJ’s en producers laten hun tracks ook vaak ‘keuren’ door mensen die er fris naar kunnen luisteren.

Als je lang aan een mix of nummer werkt, is het soms moeilijk om nog objectief te oordelen over je eigen product.

8. Lukt het niet? Schakel hulp in

Als het helemaal niet lukt om zelf een mix te maken, schakel je professionele hulp in. Het maken van een goede mix voor de openingsdans is zeker niet voor iedereen goed te doen.

Kom je er zelf niet uit? Schaam jezelf niet! Vraag hulp van een ervaren dj of producer, zoals Singer in Suit. Hij kan zelfs een speciale lichtshow maken bij jullie openingsdans!