bruidspaar op een bruiloft in de winter net na de ceremonieEr zijn het hele jaar door trouwfeesten, maar veel bruidsparen trouwen in de tweede helft van mei, juni, begin juli en september. Kortom: in het hoogseizoen. De minst populaire maanden voor een trouwfeest vallen in het eerste en het laatste kwartaal van het jaar. Toch kan een trouwfeest in het laagseizoen grote voordelen bieden. Dit zijn er 10.

1. Goedkopere trouwlocaties

Het boeken van de trouwlocatie is vaak een grote kostenpost van een trouwfeest. Tegenwoordig zijn er nogal wat trouwlocaties die goedkoper zijn in de minder populaire maanden. Dat sprookjesachtige kasteel, die hippe lounge of die prachtige zaal: in het hoogseizoen zijn ze wellicht onbetaalbaar, maar in het laagseizoen vallen ze misschien toch (net) binnen jullie budget.

2. Meer keuze in trouwfeestlocaties

Over het algemeen worden bruiloftlocaties vrij lang van tevoren geboekt. Een jaar van tevoren of zelfs nog vroeger, is niet uitzonderlijk. Dat betekent dat populaire locaties snel vol zitten in maanden als mei, juni en september. Wanneer jullie kiezen voor een wat minder populaire datum is er over het algemeen meer mogelijk qua locaties. En je hoeft er niet als de kippen bij te zijn.

3. Goedkoper artiesten boeken

Veel artiesten hebben vaste prijzen, maar er zijn ook artiesten die hun prijs afhankelijk maken van de datum. Bij Singer in Suit werkt dat bijvoorbeeld zo. Dat houdt in dat verschillende data buiten de populaire maanden een stuk goedkoper zijn. Doordeweeks, maar ook in het weekend. Dat scheelt al gauw enkele honderden euro’s.

4. Meer keuze in artiesten

Populaire trouwfeest dj’s, bruiloftbands, bruiloftzangers en -zangeressen worden ook vaak lang van tevoren geboekt. Zeker op populaire data. Ook hier is een jaar van tevoren geen uitzondering. Dat is frustrerend voor veel bruidsparen die net wat later zijn. Een voorbeeld:

Stel, een trouwfeest vindt plaats op een vrijdag in het hoogseizoen. Nadat het bruidspaar met veel moeite een geschikte locatie heeft kunnen boeken, gaat het bruidspaar op zoek naar de andere leveranciers. Allereerst: naar muzikale invulling. Het bruidspaar gaat voor een dj voor het trouwfeest. Na een uitgebreide zoektocht, wordt er een geschikte dj gevonden. Het bruidspaar gaat meteen mailen. Maar helaas…bezet. De tweede keus dan maar? Helaas ook bezet. De derde keus? Ook al! Enzovoort, enzovoort.

Voor veel bruidsparen is dit helaas de harde realiteit.

Uiteindelijk wordt er wel een dj, act of artiest gevonden, maar dit is dan de zoveelste keus. De elfde? De vijftiende? Misschien zelfs de twintigste keus? En dat terwijl muziek het trouwfeest kan maken of breken.

Singer in Suit hoort regelmatig van dit soort verhalen. Niet omdat hij de zoveelste ‘keus’ is, maar de eerste keus of een van de eerste keuzes. Singer in Suit is dus ook een act die vaak al vroeg wordt geboekt. Het komt dan ook regelmatig voor dat bruidsparen een aanvraag doen voor een datum die al bezet is. Om vervolgens, na een lange en teleurstellende zoektocht naar een alternatief, terug te komen bij Singer in Suit. In overleg wordt er dan een andere datum geprikt. Uiteindelijk komt er toch een fantastisch feest!

Overigens komen dit soort situaties natuurlijk niet alleen voor bij Singer in Suit, maar bij allerlei populaire en commerciële acts voor trouwfeesten. Ook bij bedrijven die met 10 dj’s werken.

5. Meer keuze in overige leveranciers

Fotografen, wedding planners, cateraars en alle andere leveranciers die veel werken op trouwfeesten: waarschijnlijk zijn ze makkelijker te boeken op een minder populaire datum, in een minder populaire maand.

6. Minder verzadigd publiek

De kans is groot dat een deel van jullie gasten in het hoogseizoen uitgenodigd wordt voor meerdere feesten en trouwfeesten. Niet iedereen kan wekelijks het enthousiasme opbrengen om actief deel te nemen aan een feest. Laat staan langdurig te dansen op de dansvloer. Voor bruidsparen is dat natuurlijk niet leuk, maar helaas wel realistisch. Dus iets om serieus rekening mee te houden. Natuurlijk zijn er altijd mensen die meer zin hebben in een feestje dan andere, maar hoe meer enthousiaste zielen, hoe meer vreugd, toch? In het laagseizoen zijn wat minder trouwfeesten, maar dat zijn daarom niet de mindere trouwfeesten ;). Integendeel!

7. Minder kans op (veel) afzeggingen

De kans is ook zeker aanwezig dat jullie mensen uitnodigen die ook voor een ander trouwfeest of een ander feest zijn of worden uitgenodigd. Op dezelfde datum! Deze genodigden moeten vervolgens kiezen of (de avond) delen. Dat is niet vanzelfsprekend in jullie voordeel. En er worden in het hoogseizoen naast trouwfeesten ook nog allerlei evenementen georganiseerd. Ook die kunnen voor extra afzeggingen zorgen. Bij een trouwfeest in een minder populaire maand, zoals januari, maart of april, verklein je de kans op afzeggingen. Dat 10% van de genodigden afzegt, is niet gek. Maar Singer in Suit heeft trouwfeesten in het hoogseizoen meegemaakt waarbij 20 tot zelfs 30%(!) van de genodigden verstek liet gaan.

8. Minder weer = geen minder feest. Integendeel!

In het hoogseizoen zijn de temperaturen over het algemeen hoger dan in het laagseizoen. Bovendien is het langer licht en er is meer kans op zon. Dit zijn voor veel bruidsparen belangrijke redenen om hun trouwfeest in het hoogseizoen te plannen. Maar zijn deze weersomstandigheden beter voor het feest? Niet altijd. En op behoorlijk wat Nederlandse bruiloftlocaties hebben deze weersomstandigheden zelfs een negatieve weerslag op het feest. Hier een paar voorbeelden:

Temperatuur:
Als het erg warm is op de dansvloer en in de rest van de ruimte, wordt er, zeker vroeger op de avond, minder gedanst. Bij koeler of zelfs koud weer, in het laagseizoen, is dat probleem er waarschijnlijk niet.

Terras:
Veel locaties hebben een terras, waar gasten maar al te graag plaatsnemen. Buiten dus, terwijl het echt feest binnen is. In het laagseizoen is het vaak te koud om buiten te zitten, waardoor meer mensen binnen blijven. Zo worden er meer mensen bij het echte feest betrokken.

Rokers:
Dan zijn er nog de rokers en ‘meerokers’ die pendelen tussen binnen en buiten. Bij lekker weer gaan ze vaker weg en blijven ze ook langer weg. In het laagseizoen niet: dan gaan ze minder vaak en minder lang roken. Dus zijn de rokers in het laagseizoen meestal meer binnen, waar het echte feest is.

Daglicht:
Veel daglicht in een feestruimte is ook vaak een reden waarom een trouwfeest pas laat op gang komt. Veel daglicht in een woning is prettig, maar voor een feest is dit daglicht vaak niet knus, gezellig of ‘warm’ genoeg. Lichtshows en effecten komen in daglicht ook niet zo mooi uit als in het donker. Dit heeft allemaal weerslag op de beleving van de gasten. Niet dat het per se ongezellig is, maar de gasten komen bij daglicht vaak later in een feest- en dansstemming. Tenzij er veel alcohol aan te pas komt. Of tenzij de muziek en het feest buiten zijn, maar dat is op veel plekken niet zo. Er zijn genoeg bruiloftlocaties met een buitengedeelte, maar steeds vaker mag er buiten geen muziek worden gedraaid. Althans niet op feestvolume. In het hoogseizoen is het bovendien soms wel tot 22.00 of 23.00 uur licht. Als het feest daarna pas op gang komt, is de echte ‘feesttijd’ vaak kort. Veel trouwfeesten duren namelijk tot 00.30 of 01.00 uur. In het laagseizoen is het vroeger donker. Vaak zorgt dat voor een langere ‘feesttijd’.

9. Goedkopere overnachtingen

Het hoogseizoen voor trouwfeesten valt deels samen met het hoogseizoen voor vakanties. Dat houdt in dat hotelovernachtingen dan vaak ook duurder zijn dan in het laagseizoen. Dat scheelt in het boeken van de bruidssuite, maar het scheelt zelfs veel wanneer er meerdere kamers moeten worden geboekt. En wat te denken van een bruiloft in het buitenland waarbij jullie en/of de gasten vliegtickets moeten boeken? In combinatie met één of meerdere overnachtingen wordt dit wel een hele grote kostenpost. Deze post is dus een stuk kleiner in het laagseizoen. Ook als de gasten voor hun eigen reis en verblijf moeten zorgen. In het laagseizoen wordt dat voor meer gasten betaalbaar en dat zorgt weer voor minder afzeggingen. En meer vrolijke mensen op jullie feest :).

10. Meer originele thema’s

Veel bruiloften worden tot in de puntjes uitgedacht om leuker, beter, gezelliger of origineler te zijn dan andere bruiloften. Van de kleding tot de locatie, van de fotografie tot de styling. ‘Festival’, ‘Ibiza’, ‘Beach’, ‘Summer Chic’: dat soort thema’s zien we vaak op bruiloften in het hoogseizoen. In het winter zijn er andere thema’s mogelijk, die bovendien origineler zijn. Wat te denken van een trouwfeest in herfstsfeer, wintersfeer of kerstsfeer? Zelf Halloween Weddings zijn mogelijk! Iets voor jullie? Vergeet de pompoenen en het snoepgoed dan niet ;).

Tagged with →