Er zijn in Nederland een aantal grote bedrijven met bruiloft dj’s. Daarnaast zijn er een hoop zelfstandige bruiloft dj’s. De grote dj bedrijven zijn over het algemeen een stuk beter vindbaar op internet.

Wil dat zeggen dat daar betere bruiloft dj’s werken? Zeker niet!

Er zijn zelfs een hoop redenen om een zelfstandige bruiloft dj te boeken. Welke? Dat lees je hier.

1. Zelfstandigheid is een verdienste

Zelfstandige bruiloft dj’s zijn vaak dj’s die zelf een goede naam hebben opgebouwd. Ze varen niet mee op het overkoepelende merk, het grotere kantoor of het collectief.

Ze zijn zelf het merk en het gezicht.

Het zijn soms ook dj’s die vroeger voor een groter bedrijf hebben gewerkt maar zich niet konden vinden in de ‘bulkfilosofie’ of het ‘fabriekswerk’. Bijvoorbeeld bruiloft dj’s die meer persoonlijk wilden werken of meer maatwerk wilden leveren.

Het zijn soms ook dj’s die zelf veel mond-op-mond reclame genereerden en daarmee veel boekingen konden binnenhalen.

Bruiloft dj’s die zich hebben losgemaakt van de grotere bedrijven, omdat ze zelf populair werden en veel boekingen konden binnenhalen.

Zelfstandigheid is een verdienste. Het vergt kwaliteit en doorzettingsvermogen om een zelfstandige bruiloft dj te worden. En om een zelfstandige bruiloft dj te blijven!

Het is een markt met veel concurrentie. Veel zelfstandige dj’s zijn inmiddels ‘opgeslokt’ door de grotere bedrijven.
Is dat slecht? Nee, niet perse.

Maar de zelfstandige dj’s die er nog zijn, zijn er vaak al lang en dat is zeker niet voor niets.

2. Zelfstandige dj’s hebben veel ervaring

Zelfstandige dj’s zijn vaak ook de dj’s met heel veel ervaring. Beginnende bruiloft dj’s vinden het vaak moeilijk om exposure, aanvragen en boekingen te krijgen.

Het gevolg? Ze sluiten zich dan aan bij een dj-bedrijf, een groter collectief of een boekingskantoor.

Er werken natuurlijk niet alleen maar beginners bij die grote bedrijven, absoluut niet.

Het is voor bruidsparen alleen heel moeilijk om te beoordelen of een dj bij een groter bedrijf echt een ervaren dj is of dat de dj meevaart op de ervaring van het merk.

Zelfstandige dj’s hebben zorgvuldig een goede naam opgebouwd. Beginnende zelfstandige dj’s zijn er natuurlijk ook, maar die zijn heel moeilijk vindbaar voor bruidsparen.

Beginnende zelfstandige dj’s hebben bijvoorbeeld pas net een website, weinig content op YouTube en weinig volgers via social media.

Die vind je niet op de eerste pagina van de Google-zoekresultaten. Laat staan op de tweede. Of de derde.

Beginnende zelfstandige dj’s zijn met veel zoekopdrachten echt nauwelijks vindbaar via Google.

Als je een zelfstandige bruiloft dj vindt via internet, is de kans groot dat het een ervaren bruiloft dj is. Eentje met ervaring op vele honderden of misschien wel duizenden bruiloften!

Dat is ervaring die bruidsparen goed van past komt. Zowel voor als tijdens de bruiloft.

Grote dj bedrijven doen ook duizenden bruiloften, maar je weet niet of de dj die je daar krijgt die ervaring ook daadwerkelijk heeft.

Een dj bedrijf zal waarschijnlijk altijd zeggen dat de dj voor jullie bruiloft super ervaren is.

Maar of ie ervaren genoeg is? Dat weet je vaak pas na de bruiloft ;).

Grote dj bedrijven zijn (heel )goed vindbaar via internet, veel beter dan de meeste zelfstandige dj’s. Maar niet alle dj’s bij grote bedrijven zijn dus even ervaren en professioneel.

Dit is ook iets wat we regelmatig horen van mensen uit de horeca. Van partymanagers, eigenaren, personeel: van mensen die veel verschillende bruiloft dj’s voorbij zien komen.

3. Zelfstandige dj’s leveren een constante kwaliteit

Sommige dj’s die voor de grote bedrijven werken zijn heel goed. Hebben een goede muziekkeuze, kunnen goed mixen, hebben een vlotte babbel. Alleen maar plussen. Ze hebben het totaalpakket en voldoen aan alle eisen.

Niks dan goeds en alleen maar respect!

Andere dj’s die voor die bedrijven werken, hebben dat misschien minder. Uiteraard, verschil moet er zijn.

Vooral bedrijven die echt veel verschillende dj’s aanbieden hebben moeite om constante kwaliteit te leveren. Dat is ook logisch.

Draaien op bruiloften is niet iets wat elke dj even goed kan.

Bij een zelfstandige dj krijg je een veel ruimere indruk voor je boeking. Het zijn dj’s met hart voor de (eigen) zaak. Dj’s die onder hun eigen naam draaien en hun goede naam hoog willen houden.

De reviews bij grote bedrijven hebben vaak een torenhoog gemiddelde.

Een gemiddelde onder de 9 is lastig te vinden. Zelfs onder de 9,5 moet je flink je best doen.

Natuurlijk hebben grote bedrijven meer reviews dan zelfstandige dj’s, maar grote bedrijven hebben ook veel en veel meer boekingen.

Hoeveel van die goede reviews zijn voor de dj die bij jullie komt draaien? En zijn die reviews allemaal echt en onafhankelijk? En hoe komen ze tot stand?

Dat is niet helemaal duidelijk.

Natuurlijk weet je bij zelfstandige dj’s ook niet of de reviews echt zijn en hoe ze tot stand komen. Maar zelfstandige dj’s hebben minder drukmiddelen om een hoge review af te dwingen.

Ze kunnen bijvoorbeeld ook minder kortingen aanbieden en hebben minder budget en tijd om die reviews ‘binnen te harken’.

Zelfstandige dj’s zijn ook veel minder bezig met die ‘reviewoorlog’ om een tiende punt hoger te krijgen dan een concurrent.

Bij grote dj bedrijven kan het verschil tussen een 9.2 en een 9.6 honderden boekingen zijn. Allemaal business. Allemaal euro’s. Allemaal boekingen die de dj bedrijven liever zelf doen. Anders gaan de boekingen naar aan de concurrent.

Je kunt je voorstellen dat ze ver willen gaan om die hoge reviews binnen te halen. En de verleiding kan groot zijn om dat niet per se op een eerlijke manier te doen. Ook niet per se niet, maar het is iets om rekening mee te houden.

Grote bedrijven vind je bij allerlei bruiloftverkiezingen, bruiloft-onderzoeken en bruiloftwedstrijden. Maar hoe onafhankelijk zijn dit soort initiatieven?

Zelfstandige dj’s hebben geen tijd en middelen voor die concurrentiestrijd. Hun recensies en hun concurrentiepositie komen vaak natuurlijker tot stand.

5. Bij zelfstandige dj’s kies je de dj die je wilt

Bij grotere bedrijven werken goede dj’s, maar die kun je vaak niet uitkiezen. Of je komt er te laat voor en ze zijn al bezet.

Een zelfstandige dj kun je uitkiezen. Daar staan niet nog twintig, dertig of veertig andere dj’s in de kast die je kunt boeken als de zelfstandige dj bezet is.

What you see is what you get. En als ie bezet is? Dan kun je een andere dj zoeken en boeken.

6. Bij zelfstandige dj’s heb je een veel ruimere indruk over de dj die bij jullie komt draaien

Grote dj bedrijven hebben vaak flitsende websites vol marketing, showrooms, kijkavonden met glaasjes bubbels, kekke foto’s, professionele video’s et cetera.

Maar wat zeggen die over de dj die bij jullie komt draaien? Hoe ziet die dj eruit? Wat voor iemand is dat? Hoe is zijn presentatie? Hoe is zijn dj mix?

Het zijn allemaal vragen die tot laat in het traject onbeantwoord kunnen blijven. En misschien zelfs wel helemaal onbeantwoord.

Bij veel grote dj bedrijven heb je mooi beeldmateriaal met dansende mensen. En strakke foto’s met uitzinnig publiek. Maar zijn die gemaakt bij de dj die bij jullie komt draaien? En is het uberhaupt wel beeldmateriaal dat bij hun eigen boekingen is gemaakt?

Dat is niet altijd even duidelijk.

Bij sommige grote bedrijven doe je een boeking en dan gaan ze op zoek naar ‘een match’ voor jullie bruiloft.

Of: naar wie er nog beschikbaar is, eventueel een zelfstandige dj of iemand die voor de concurrent werkt.

Ja, ook dit komt regelmatig voor. Een sticker erop van het bedrijf waarbij jullie hebben geboekt en klaar is Kees!

Singer in Suit krijgt regelmatig aanvragen via grotere bedrijven en collectieven, maar werkt enkel onder zijn eigen naam. Niet omdat die andere bedrijven slecht zijn, maar omdat Singer in Suit zelfstandig wil optreden.

Je boekt je dj bij een groter dj-bedrijf misschien wel blind. Geen idee wie er komt op jullie bruiloft, op het moment van boeken althans.

Je krijgt daar gedurende het voorbereidingstraject misschien wel zicht op. Maar wat als die degene je niet bevalt? Als er geen match is, geen klik?

Vaak kun je niet kiezen voor een bepaalde dj als je boekt bij een groter bedrijf, maar krijg je iemand toegewezen. Dan moet je maar hopen dat dat echt de match is die is beloofd.

En hopen dat ze bij het dj bedrijf echt goede matchmakers zijn!

Of…jullie kiezen zelf. Voor een zelfstandige dj dus. Waarbij voor de boeking veel meer duidelijk wordt en waar de lijntjes veel korter zijn.

7. Een zelfstandige dj is exclusiever

Bij het intypen van zoektermen als ‘dj bruiloft’ of ‘bruiloft dj’ kom je op de eerste pagina(‘s) steeds dezelfde namen tegen.

Zo komen veel mensen bij hun bruiloft dj. Veel mensen komen dus bij dezelfde bedrijven en dezelfde dj’s.

Veel bruidsparen willen vaak een speciale, persoonlijke touch aan hun bruiloft. Waarom dan een bruiloft dj boeken zoals de meeste bruidsparen? Waarom niet kiezen voor wat meer exclusiviteit en bijzonderheid?

Het zit ‘m niet in een led-meubeltje en een paar roze discolampen. Het is de inleving, de benadering, de feel voor het feest. Het is de dj die je niet overal ziet.

En de dj die niet op elke bruiloft precies hetzelfde draait, in dezelfde volgorde. Met precies dezelfde babbeltjes tussendoor.

Een zelfstandige dj is een dj die zijn eigen ‘kneepjes van het vak’ heeft. Niet de kneepjes van een groot bedrijf. En niet de kneepjes zoals alle anderen.

Singer in Suit is bijvoorbeeld een zingende bruiloft dj die ook een professionele zanger is. Deze combinatie, mixen en zingen, zorgt voor een speciale interactie, super mooie momenten en voor topfeesten in heel Nederland.

Maar Singer in Suit komt niet overal. Niet bij iedereen, maar ‘slechts’ bij 100 bruidsparen per jaar.

Niet bij duizenden bruidsparen in hetzelfde jaar.

En zo zijn er nog honderden zelfstandige dj’s die exclusief zijn en beschikbaar voor een beperkt aantal bruidsparen.

8. Een zelfstandige dj geeft persoonlijke aandacht

Bij een klein bedrijf of een zelfstandige dj ben je geen nummer. Geen onderdeel van de bulk. Geen lopendebandwerk.

Dat kan bij grotere bedrijven anders zijn. Waar het draait om cijfers, omzet, bulk, productie en aantallen.

Kleine, zelfstandige dj hebben vaak meer oog voor detail, persoonlijke aandacht, hart voor de zaak, betrokkenheid. Ze staan er immers vaak met eigen naam en foto achter.

Natuurlijk zeggen we hier niet dat alle grote dj bedrijven enkel koud, kil en zakelijk zijn. Helemaal niet.

Maar het zou zomaar eens kunnen dat die kleine zelfstandige dj net dat beetje extra wil geven voor jullie.

Het gaat immers om zijn (of haar) eigen goede naam. Zijn eigen bedrijf. Niet het bedrijf van een ander.

9. Bij een zelfstandige dj heb je altijd rechtstreeks contact met je dj

Dus niet met ‘iemand van sales’, een accountmanager of een secretaresse, maar gewoon van begin tot eind met jullie eigen dj. Dat werkt snel, prettig en transparant.

Geen verwarring met afspraken die zijn gemaakt met de 1 en ‘even niet door gekomen’ zijn bij de ander.

Van begin tot eind contact met jullie eigen dj. Dat is wel zo duidelijk en gemakkelijk!

10. Bij een zelfstandige dj krijg je geen andere dj toegewezen, vlak voor je bruiloft

Regelmatig horen we verhalen van bruidparen die kort voor hun bruiloft een andere dj toegewezen hebben gekregen. Daar kunnen ze dan weer opnieuw alles mee doorspreken.

Soms voldoet de dj niet aan de verwachtingen van deze bruidsparen. Annuleren of nog een keer wisselen is dan misschien niet zo gemakkelijk. En er zitten aan annuleren waarschijnlijk ook nog kosten verbonden.

Bij een zelfstandige dj heb je uiteraard geen wisseling, enkel bij uitval door bijvoorbeeld ziekte of overmacht. Maar die komen waarschijnlijk minder vaak voor bij zelfstandige dj’s dan bij grotere organisaties.

Veel zelfstandige dj’s zijn zzp’ers. Geen optreden = geen inkomen. Die zelfstandige dj’s moeten wel een hele goede reden hebben om af te zeggen.

11. Zelfstandige dj’s hebben dezelfde backups als grote dj bedrijven

Als we een zelfstandige dj boeken, dan is er geen backup, want hij is toch zelfstandig?

Nou, nee.

Onze ervaring is dat grote boekingskantoren, dj bedrijven en zelfstandige dj’s allemaal in dezelfde vijver vissen als het gaat om backup en vervanging.

Rondbellen en -mailen wie er nog beschikbaar is. Bij vrienden. Collega’s. Concullega’s. Grote dj-bedrijven. Bij boekingskantoren. Ook bij de grootste concurrenten!

Als een groot dj bedrijf 50 dj’s heeft. En die kunnen ze op een bepaalde dag allemaal wegzetten, allemaal boeken.

Zouden ze dan iemand achter de hand houden als backup voor jullie bruiloft?

Ze beloven het misschien wel…maar is het echt zo? Je kunt er niet vanuit gaan.

Singer in Suit wordt regelmatig gebeld door een groter boekingskantoor of dj bedrijf voor een invalklus. Ook door bedrijven die ‘100% garantie’ bieden. Dat is dan dus garantie die een groter dj-bedrijf wil nakomen door het inzetten van een concurrent onder eigen vlag.

Nota bene een zelfstandige dj.

Meestal is Singer in Suit bezet en wordt er verwezen naar andere concullega’s.

Zelfs tot enkele uren voor een bruiloft, kan er vaak nog vervanging worden geregeld. Ook door zelfstandige dj’s. Als ze maar weten waar ze moeten zoeken.

Veel zelfstandige dj’s draaien al lang mee en weten bij welk kantoor of bedrijf ze terecht kunnen in geval van ziekte of overmacht.

De 100% garantie is in praktijk vaak te realiseren, maar lang niet altijd uit eigen gelederen.

Is dat erg?

Niet per se, maar kleine, zelfstandige dj’s hebben dus vaak dezelfde mogelijkheden als grote bedrijven bij het zoeken naar vervangers.

MENU