In deze blog:

– 1 concrete tip voor een leuke act voor een bruiloft (om in te huren)

– 9 algemene tips voor acts, sketches en stukjes op een bruiloft (om zelf te doen)

– 12 voorbeelden van acts, sketches en stukjes op een bruiloft (om zelf te doen)

Tip 1: Huur een leuke act in voor een bruiloft

Boek een zanger, zoals Singer in Suit. Met muziek naar wens: Pop, Dance, Nederlands, Top 40: het kan allemaal (hoeft niet allemaal). U mag kiezen! De playlist omvat de beste classics en hits uit de 70’s, 80’s, 90’s, 00’s, 10’s en nieuwere nummers. Eventueel ook verzoeknummers voor het bruidspaar.

Singer in Suit wordt regelmatig geboekt als verrassing voor het bruidspaar. Door familie of vrienden bijvoorbeeld. Geschikt voor een topfeest met een volle dansvloer!

Naast zanger is Singer in Suit eventueel ook dj. Een combinatie als dj en zanger wordt vaak als act voor de bruiloft ingehuurd door de bruidsparen zelf, voor de hele avond. Zonder pauzes!

Meer informatie over deze act voor bruiloften vindt u hier.

Zelf een act, sketch of stukje opvoeren?

Bent u op zoek naar tips voor een (grappige) act, sketch of stukje om zelf te doen op een bruiloft? Hier vindt tips om ervoor te zorgen dat uw eigen act, sketch of stukje kan slagen.

Tip 2: Maak het niet te lang

Een bijdrage als familielid, vriend of collega kan leuk zijn, maar als deze te lang duurt verdwijnt de interesse van het publiek vaak. Daarnaast is het zo dat de degene(n) die het feest organiseren veel tijd, moeite en geld in het feest hebben gestoken. Het is daarom niet beleefd om bijvoorbeeld meer dan een half uur van de feesttijd in te nemen met een sketch of stukje.

Over het algemeen is een bijdrage van 5 tot 10 minuten tijdens een trouwfeest lang genoeg.

Tip 3: Neem zo min mogelijk eigen apparatuur mee

Ga niet onnodig slepen met computerspeakers, beamers, projectieschermen en bekabeling. Misschien is de benodigde apparatuur al (deels) aanwezig op de feestlocatie? Overleg eventueel met de zaaleigenaar, dj, band of geluidsman over de apparatuur. Bedenk goed dat alle meegenomen apparatuur later wellicht in de weg kan staan, bijvoorbeeld op de dansvloer.

Let er goed op dat de op- en afbouwtijd zo kort mogelijk is en dat gasten niet kunnen struikelen over aangesloten bekabeling.

Tip 4: Vraag vooraf toestemming

Zeker bij twijfel is het slim om aan het bruidspaar, de gastheer, gastvrouw of ceremoniemeester toestemming te vragen. Stukjes en sketches zijn namelijk lang niet altijd tijdens elk trouwfeest gewenst. Tegenwoordig staat dat bij veel bruiloften overigens al op de uitnodiging.

Respecteer de wensen van het bruidspaar te allen tijde: is een sketch of stukje niet gewenst, doe er dan ook geen. Zeker niet als het vooraf duidelijk is aangegeven.

Tip 5: Wees origineel

Tijdens de acts van In Suit Entertainment zien we in ieder geval steeds minder traditionele abc’tjes en zelf verzonnen teksten op bekende melodieën. Succesvolle bijdragen uit het publiek zijn er echter wel geweest.

Kijk waar mogelijkheden en talenten liggen en denk ‘out of the box’.

Verrassing en originaliteit zijn de toverwoorden. Origineel zijn is niet per se moeilijker. Maar…doe ook niet te origineel, zoals in deze video:

Tip 6: Doe iets met humor

Wees hierbij creatief en niet plat of grof. Haal eventueel grappige ervaringen uit het verleden van het bruidspaar aan, maar zorg ervoor dat de humor een breed publiek aanspreekt. Binnenpretjes van tien jaar geleden zorgen over het algemeen eerder voor pijnlijke stiltes dan voor enthousiasme onder het publiek.

Wie kan een boodschap met humor overbrengen? Moet het verkleed in een act of zeggen de woorden genoeg? Dat zijn zaken om over na te denken. Hoe dan ook: als het grappig is, zullen meer mensen het waarderen.

Speech met humor tijdens een bruiloft

Tip 7: Stem een geschikt moment af

Dat kan met de ceremoniemeester, maar zeker en vooral ook in overleg met de dj, band of act. Val muzikanten, zangers en zangeressen niet midden in een optreden/set lastig. Zij, en de rest van het publiek, zullen dit zeker niet op prijs stellen.

Zeker niet als de sfeer top is en de dansvloer vol staat! Het effect van een sketch of stukje zal ook minder goed zijn na een abrupte onderbreking. Zoek dus naar een geschikt moment en forceer het niet.

Tip 8: Spreek duidelijk

Dat geldt zowel voor live microfoongebruik als ingesproken teksten. Spreek live op een behoorlijk volume met de microfoon dicht bij uw mond. Neem stemmen, bijvoorbeeld voor video’s, duidelijk en op een goed volume op.

Onverstaanbaarheid is erg vervelend en zorgt ervoor dat het effect van een sketch of stukje matig is. Dat is zonde, zeker als er veel tijd en moeite in de bijdrage is gestoken.

spreker tijdens een bruiloft

Tip 9: Doe geen sketches en stukjes als het verplicht voelt

Dus niet ‘omdat iedereen dat doet’ of omdat ‘dat op elk trouwfeest zo gaat’. Doe een sketch of stukje als er een daadwerkelijke boodschap of positieve bijdrage uit voortvloeit. Als een bijdrage verplicht is of voelt, straalt de uitvoerende dat meestal ook uit. Beter om het dan helemaal achterwege te laten.

De bruid en de bruidegeom zien het namelijk ook als het niet natuurlijk gaat. Uit beleefdheid zullen ze misschien zeggen dat het leuk is, maar ondertussen vinden ze waarschijnlijk het zonde van de (kostbare) feesttijd.

Tip 10: Doe het goed of doe het niet

Als je besluit dat een bijdrage gepast is, stop er dan ook tijd en moeite in. Moet er worden gezongen? Zorg dan voor een paar ‘gangmakers’ die ervoor zorgen dat de rest ook enthousiast meezingt. Voor het trouwfeest een paar keer oefenen, al is het maar met een kleinere groep, kan tijdens het trouwfeest het positieve verschil maken.

Mensen die te nonchalant of chagrijnig zijn, kunnen beter niet mee doen. Deze hebben namelijk een negatieve weerslag op de rest van de groep. Bovendien is dergelijke negativiteit ook niet leuk voor het bruidspaar.

Voorbeelden

Voorbeeld 1: Eigen tekst op een bekende melodie

Kies hierbij dan voor een melodie die veel mensen kennen, die makkelijk mee te zingen is en die goed is voor de sfeer.

Maak de tekst niet te moeilijk en ook niet te lang. A capella zingen kan, maar met een orkestband heeft het nummer waarschijnlijk meer impact en volume. Hierbij is het wel belangrijk dat tenminste 1 iemand duidelijk in de microfoon zingt. De tekst van te voren opnemen en eroverheen zingen kan ook. Of playbacken :).

Eventueel in combinatie met een video en ondertiteling.

Voorbeeld 2: Flashmob

Flashmobs op bruiloften geven eigenlijk altijd een super leuk effect. Het is een dans waarbij 1 of enkele mensen beginnen en steeds meer mensen mee gaan doen. Erg leuk voor foto’s en video!

Om ervoor te zorgen dat veel mensen mee kunnen doen moeten de pasjes niet te ingewikkeld zijn. Beter super simpel maar wel enigszins synchroon dan ingewikkeld en ongelijk. Dan valt het effect weg.

Voorbeeld 3: Quiz met de gasten

Bedenk grappige vragen over het bruidspaar en laat het publiek antwoorden.

Bijvoorbeeld met petje op / petje af of een verdeling tussen linkerhelft en rechterhelft van de ruimte. Dit is een goeie als bruidsparen zelf niet graag in het middelpunt staan. Er is hierbij meer aandacht voor de gasten en degene die de quiz wint.

Voorbeeld 4: Shoe game met het bruidspaar

Het bruidspaar zit met de ruggen tegen elkaar en moet antwoorden op stellingen als ‘wie snurkt het meest’ of ‘wie is het meest romantisch’.

Uiteraard zijn er nog veel betere stellingen te verzinnen, maar dat is aan jullie ‘).

De bruid en de bruidegom hebben 1 schoen van zichzelf en 1 van de ander. Na het horen van de stelling moeten ze de schoen omhooghouden van degene op wie de stelling het meest aansluit. Dit soort acts zijn vaak erg grappig, zeker als er hele originele stellingen worden bedacht en de antwoorden van het bruidspaar verschillen!

Voorbeeld 5: Beerpong met het bruidspaar

Altijd leuk! Eventueel in combinatie met wat quizvragen. Verzin iets leuks!

Voorbeeld 6: Drankspelletje met opdrachten

En laat het bruidspaar hierbij grappige dingen doen.

Beter om ze niet teveel alcohol te laten drinken, zodat ze daarna ook npg van het feest kunnen genieten ;).

Voorbeeld 7: Video laten zien

Bijvoorbeeld met muziek, dans of een sketch. Zorg wel voor een goede beamer, een scherm en goed geluid, zodat alles goed overkomt bij het publiek en het bruidspaar.

Videoclips met maskers van het bruidspaar doen het ook altijd goed. De voorpret bij dit soort video’s is vaak erg groot en op de avond zelf hoeft er niemand zenuwachtig te zijn over een live opvoering voor publiek ;).

Interviews met bijvoorbeeld een vriendengroep over het bruidspaar zijn ook leuk!

Tip: ondertitel de video’s voor als het geluid live tegenvalt en voor mensen achterin de zaal. Dit is iets meer werk, maar zorgt ervoor dat de video beter over komt bij de vertoning.

Voorbeeld 8: Compilatie van opgenomen videoboodschappen

Je kunt ook een clip maken met ingesproken videoboodschappen. Lieve woorden van gasten en eventueel ook van mensen die er niet bij kunnen zijn. Of juist met grappen.

Voorbeeld 9: Samenvatting van het vrijgezellenfeest

Bijvoorbeeld met foto’s of video. Eventueel met bijschriften of muziek.

Een clip van een minuut of 5 is al lang genoeg. Neem hierbij niet teveel tijd in beslag.

Voorbeeld 10: Grappig toneelstukje

Helemaal leuk als het bruidspaar erin betrokken wordt! Denk voor inspiratie aan anekdotes over het bruidspaar die veel andere gasten ook kennen.

Voorbeeld 11: Foto slideshow

Eventueel met muziek en/of grappige bijschriften. Kies de sfeer die erbij past. Romantisch, emotioneel, weemoedig, grappig; het kan allemaal.

Voorbeeld 12: Interview met het bruidspaar

Humor is ook hier vaak het toverwoord ;). Te serieuze en langdradige interviews zorgen er vaak voor dat de aandacht bij het publiek verslapt.

Zorg dat iedereen goed verstaanbaar is, eventueel met microfoons.

Tagged with →  
MENU