bruiloft muziek tips stukjes sketches

Sketches, stukjes en acts op een bruiloft, wel of niet? De antwoorden op deze vraag lopen uiteen.

Hoe dan ook, als er stukjes of sketches zijn, dan maar beter goed, leuk en zonder overlast. Het zou jammer zijn als een sketch of stukje een negatieve weerslag op de feestavond heeft, toch?

Hier vindt u 8 tips om dat te voorkomen en om ervoor te zorgen dat uw sketch of stukje kan slagen.

Tip 1: Maak het niet te lang

Een bijdrage als familielid, vriend of collega kan leuk zijn, maar als deze te lang duurt verdwijnt de interesse van het publiek vaak. Daarnaast is het zo dat de degene(n) die het feest organiseren veel tijd, moeite en geld in het feest hebben gestoken. Het is daarom niet beleefd om bijvoorbeeld meer dan een half uur van de feesttijd in te nemen met een sketch of stukje.

Over het algemeen is een bijdrage van 5 tot 10 minuten tijdens een trouwfeest lang genoeg.

Tip 2: Neem zo min mogelijk eigen apparatuur mee

Ga niet onnodig slepen met computerspeakers, beamers, projectieschermen en bekabeling. Misschien is de benodigde apparatuur al (deels) aanwezig op de feestlocatie? Overleg eventueel met de zaaleigenaar, dj, band of geluidsman over de apparatuur. Bedenk goed dat alle meegenomen apparatuur later wellicht in de weg kan staan, bijvoorbeeld op de dansvloer.

Let er goed op dat de op- en afbouwtijd zo kort mogelijk is en dat gasten niet kunnen struikelen over aangesloten bekabeling.

Tip 3: Vraag vooraf toestemming

Zeker bij twijfel is het slim om aan het bruidspaar, de gastheer, gastvrouw of ceremoniemeester toestemming te vragen. Stukjes en sketches zijn namelijk lang niet altijd tijdens elk trouwfeest gewenst. Tegenwoordig staat dat bij veel bruiloften overigens al op de uitnodiging.

Respecteer de wensen van het bruidspaar te allen tijde: is een sketch of stukje niet gewenst, doe er dan ook geen. Zeker niet als het vooraf duidelijk is aangegeven.

Tip 4: Wees origineel

Tijdens de acts van In Suit Entertainment zien we in ieder geval steeds minder traditionele abc’tjes en zelf verzonnen teksten op bekende melodieën. Succesvolle bijdragen uit het publiek zijn er echter wel geweest.

Kijk waar mogelijkheden en talenten liggen en denk ‘out of the box’.

Verrassing en originaliteit zijn de toverwoorden. Origineel zijn is niet per se moeilijker. Maar…doe ook niet te origineel, zoals in deze video:

Tip 5: Doe iets met humor

Wees hierbij creatief en niet plat of grof. Haal eventueel grappige ervaringen uit het verleden van het bruidspaar aan, maar zorg ervoor dat de humor een breed publiek aanspreekt. Binnenpretjes van tien jaar geleden zorgen over het algemeen eerder voor pijnlijke stiltes dan voor enthousiasme onder het publiek.

Wie kan een boodschap met humor overbrengen? Moet het verkleed in een act of zeggen de woorden genoeg? Dat zijn zaken om over na te denken. Hoe dan ook: als het grappig is, zullen meer mensen het waarderen.

Speech met humor tijdens een bruiloft

Tip 6: Stem een geschikt moment af

Dat kan met de ceremoniemeester, maar zeker en vooral ook in overleg met de dj, band of act. Val muzikanten, zangers en zangeressen niet midden in een optreden/set lastig. Zij, en de rest van het publiek, zullen dit zeker niet op prijs stellen.

Zeker niet als de sfeer top is en de dansvloer vol staat! Het effect van een sketch of stukje zal ook minder goed zijn na een abrupte onderbreking. Zoek dus naar een geschikt moment en forceer het niet.

Tip 7: Spreek duidelijk

Dat geldt zowel voor live microfoongebruik als ingesproken teksten. Spreek live op een behoorlijk volume met de microfoon dicht bij uw mond. Neem stemmen, bijvoorbeeld voor video’s, duidelijk en op een goed volume op.

Onverstaanbaarheid is erg vervelend en zorgt ervoor dat het effect van een sketch of stukje matig is. Dat is zonde, zeker als er veel tijd en moeite in de bijdrage is gestoken.

spreker tijdens een bruiloft

Tip 8: Doe geen sketches en stukjes als het verplicht voelt

Dus niet ‘omdat iedereen dat doet’ of omdat ‘dat op elk trouwfeest zo gaat’. Doe een sketch of stukje als er een daadwerkelijke boodschap of positieve bijdrage uit voortvloeit. Als een bijdrage verplicht is of voelt, straalt de uitvoerende dat meestal ook uit. Beter om het dan helemaal achterwege te laten.

De bruid en de bruidegeom zien het namelijk ook als het niet natuurlijk gaat. Uit beleefdheid zullen ze misschien zeggen dat het leuk is, maar ondertussen vinden ze waarschijnlijk het zonde van de (kostbare) feesttijd.

Tip 9: Doe het goed of doe het niet

Als je besluit dat een bijdrage gepast is, stop er dan ook tijd en moeite in. Moet er worden gezongen? Zorg dan voor een paar ‘gangmakers’ die ervoor zorgen dat de rest ook enthousiast meezingt. Voor het trouwfeest een paar keer oefenen, al is het maar met een kleinere groep, kan tijdens het trouwfeest het positieve verschil maken.

Mensen die te nonchalant of chagrijnig zijn, kunnen beter niet mee doen. Deze hebben namelijk een negatieve weerslag op de rest van de groep. Bovendien is dergelijke negativiteit ook niet leuk voor het bruidspaar.

Chris van Grinsven
Tagged with →  

Dit kan jullie volle dansvloer zijn!

Holler Box
MENU