Singer in Suit is bruiloft dj en zanger met optredens in heel Nederland. Hij komt uit Den Bosch, de hoofdstad van Noord-Brabant. In de provincie zelf heeft niemand het overigens over ‘Noord-Brabant’, maar gewoon over ‘Brabant’. Hier zijn 5 verschillen tussen bruiloften in Brabant en die in de andere provincies, gezien door een Brabantse bruiloft dj. Let’s go!

1. Brabantse nachten zijn lang

‘Boven de rivieren’ duurt een bruiloft vaak tot 00.30 of 01.00 uur, maar voor de Brabanders is deze eindtijd veel te vroeg. Bruiloften in Brabant gaan veel vaker tot 02.00 of 03.00 uur door. Zeker als de bruiloften thuis worden gevierd, bijvoorbeeld in een tent. Zoals Arie Ribbens al zong: ‘Brabantse nachten zijn lang’. Dat klopt zeker. Het vervolg van het nummer klopt ook: ‘ze komen vaak langzaam op gang’.

Brabanders staan zelden meteen op de dansvloer. Ze moeten er echt even in komen. Even bijkletsen, een paar biertjes erin etc. Maar hoe later het wordt, hoe gezelliger. En als ze los zijn, zijn ze ook echt los. ‘Ja maar dan, ja maar dan…’, zong Arie Ribbens al. Inderdaad!

2. Oost west, thuis best

Bruiloften in Brabant waarvoor Singer in Suit als dj wordt geboekt zijn vaker thuis of althans bij een woonhuis (eventueel van familie of vrienden). De Brabanders zetten dan een tent aan huis, in de tuin of in een weiland. En omdat de hele buurt vaak komt, hebben ze van niemand last. Er mag binnen worden gerookt en het feest gaat door..tot laat!

Veel mensen blijven ook tot het eind. De meeste gasten komen uit de buurt en kunnen (desnoods) kruipend naar huis…

3. Guus is de Koning

Guus Meeuwis geniet landelijke bekendheid en zijn hits worden overal meegezongen, maar het hardst in Brabant. Hits als ‘Het is een nacht’, ‘Mag ik dansen’ en ‘Ik wil nog niet naar huis’ doen het steevast goed op Brabantse bruiloften.

En natuurlijk mag het ‘Brabantse volkslied’ niet ontbreken: ‘Brabant’ van Guus Meeuwis is op veel bruiloften in deze provincie een van de belangrijkste nummers. Vaak tegen het eind, luidkeels meegezongen door fanatieke gasten met het bruidspaar in het midden.

Overigens is de muziek op veel Brabantse bruiloften zeker niet alleen van Guus of Nederlandstalig. De mensen staan open voor een gevarieerd mix met top 40, dance, house, urban, moombahton en andere stijlen. Als het maar feestelijk en gezellig klinkt.

4. Dansen met stijl

Meer dan gemiddeld ziet Singer in Suit mensen in Brabant nog stijldansen. Met name de quickstep, foxtrot en jive zijn populair.

Ook mensen onder de 35 kunnen vaak nog behoorlijk stijldansen. Niet zelden is de openingsdans dan ook vaak een vlotte quickstep.

5. Verzoekje! Verzoekje! Verzoekje!

Het publiek op bruiloften in Brabant heeft vaak verzoekjes, vaker dan in de rest van Nederland. Soms zelfs verzoekjes die mensen in de rest van Nederland niet eens kennen. In Brabant maakt ze dat niets uit. Ze zingen hun lokale hits ‘keihard’ mee!

De verzoekjes komen met name in de laatste uren van de bruiloft. En blijven komen, zelfs als de bruiloft eigenlijk al is afgelopen ;).

MENU